Zuinig in de zomer scheelt in de portemonnee

zon-zomerUw autolening afbetalen kost geld. Gelukkig zijn er ook manieren om geld te besparen. Compenseer uw autolening met een goede rijstijl en bespaar op brandstof en onderhoud. De temperaturen gaan omhoog, de wegen zijn droger en uw airco gaat in zomermodus. Op zich is de zomer een beter seizoen voor de wagen, maar toch zijn er punten waarop u dan specifiek kunt letten. Ten eerste wordt het tijd om de winterbanden te verwijderen. Winterbanden zijn geschikt voor natte wegdek, en hebben een hogere weerstand. Door de winterbanden te verwijderen creëer je minder frictie op de weg, en dus bespaar je brandstof. Controleer ook als de bandenspanning van u zomerbanden nog voldoende is. De ideale bandenspanning hangt vast aan de massa van het voertuig. Normaliter dient deze bij een persoonswagen tussen de 2,2 en 2,5 bar te staan.

De airconditioning dient nu, in tegenstelling tot de winter, koude lucht te produceren. Warme weersomstandigheden vragen om ander gebruik dan bij koud weer. Het correct gebruik van de airco zal u ook een hogere actieradius opleveren, dus een lager brandstofverbruik. Wanneer de auto enkele uren in de blakende zon staat, kunnen temperaturen hoog oplopen. Om snel het gewenste klimaat te bekomen is het aangewezen om in de eerste instantie de blazer op maximum te zetten en de stand niet direct op ‘persoon’ te plaatsen. Zet de ramen volledig open. Wanneer de ergste warmte weg is mogen de ramen dicht en kunt u de airco op ‘persoon’-stand schakelen. Probeer nu zo weinig mogelijk luchtverplaatsing te veroorzaken door de stand laag te houden. Tocht veroorzaakt sneller stijve spieren tijdens het rijden.

Onderweg naar het zuiden moet de wagen vaak lange shiften draaien. Indien de auto beschikt over cruise-control is dit de beste manier om de snelheid constant te houden en het toerental laag. Steile hellingen kunnen er snel voor zorgen dat de motor warm wordt, hierdoor zal de koeling geneigd zijn om harder te werken. U kunt het systeem wat helpen door eigen comfort af te geven. Schakel de airco in warme-lucht-stand, zet de blazers op 100% en zet de modus uit persoon-stand. Hiermee voert u de warme lucht af die zich onder de motorkap bevindt. Vaak er is al na tien minuten een verschil merkbaar op de temperatuur-meter. Vergeet niet om voldoende pauzes te nemen, en maximaal te genieten van uw vakantie.

http://www.airconservice.nl/De_werking_en_onderhoud_van_een_auto-airconditioningsysteem.pdfGeef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Artikel Navigatie

css.php
Autosalon 2015 wordt succesverhaal

Binnenkort kunnen autoliefhebbers opnieuw wegkwijnen tijdens de 93e editie van het autosalon. De vorige editie was een topper, en ook...

Alphacredit wordt Cetelem

Door: Wout Jacobs 12 OKTOBER 2014 - 15u30 Artikel geschreven naar aanleiding van naamsverandering AlphaCredit. Alphacredit zal vanaf 15 oktober...

Close