Kies de juiste looptijd voor uw lening

looptijd

Het belang van de looptijd wordt vaak onderschat. Zomaar kiezen voor de looptijd die het beste uitkomt, komt sommige mensen op termijn duur te staan. Bij het bepalen van het afbetalingsplan bij uw bank, kunnen verschillende factoren u beïnvloeden. Ten eerste is er natuurlijk de kost van de lening. Het komt dikwijls voor dat de kredietverlener lagere tarieven hanteert voor een afbetaling op een kort termijn; Omdat de bank dan sneller het geleende bedrag terug ontvangt met interest. Sommige banken kiezen dan weer voor de omgekeerde strategie. Bij de particuliere autolening geldt de regel, hoe sneller hoe beter.

Nieuwe auto’s verliezen snel hun waarde. Wanneer je kiest voor een afbetaling op lange termijn kan het voorkomen dat je op een bepaald moment meer afbetaald dan de waarde van de auto. Onze overheid heeft reeds enkele maatregelen genomen die de looptijd van een autolening beperken. Hieronder volgt een overzicht van de wettelijke bepalingen op het afbetalingstermijn voor de autofinanciering.

Van Tot Maximale wettelijke termijn
500 euro 2 500 euro 24 maanden (2 jaar)
2 500 euro 3 700 euro 30 maanden (2,5 jaar)
3 700 euro 5 600 euro 36 maanden (3 jaar)
5 600 euro 7 500 euro 42 maanden (3,5 jaar)
7 500 euro 10 000 euro 48 maanden (4 jaar)
10 000 euro 15 000 euro 60 maanden (5 jaar)
15 000 euro 20 000 euro 84 maanden (7 jaar)
20 000 euro 40 000 euro 120 maanden (10 jaar)

Bron: crelan.be

Gezien de gemiddelde Vlaming elke 5 jaar een nieuwe wagen aanschaft, nieuwe of tweedehands, is het niet verstandig om te lenen voor een termijn langer dan 48 maanden. Beginnende bestuurders kunnen het best kiezen voor een korter termijn. De kans dat de eerste wagen père-total is na 3 jaar is reëel. Stel je voor dat je dan nog een jaar moet afbetalen voor een wagen die reeds is vervangen.

Het tarief wordt naast de looptijd ook bepaald door de bestemming van uw lening. Er zijn grote verschillen in prijs voor nieuwe of tweedehandswagens.
Afhankelijk van de creditinstelling gelden andere tarieven. Kijk op onze vergelijkingspagina voor de actuele tarieven.

 

 

 Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Artikel Navigatie

css.php
Rente terugverdienen met juiste bandenspanning

De juiste bandenspanning is misschien niet het eerste waaraan u denk als je op zoek bent naar een goedkope autolening....

De laagste tarieven dankzij onze vergelijkingstabel

Autoleningen vergelijken is een relatief eenvoudige klus. Dankzij de verplichte aanduiding van het jaarlijks kostenpercentage is het eenvoudig om verschillende...

Close